Alati za pristupačnost

Zadovoljan pojedinac. Jaka obitelj. Zdravo društvo. #obiteljskicentar

Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji u Obiteljskom centru

Obilježaanje Međunarodnog dana obitelji u Obiteljskom centru 1

Obilježaanje Međunarodnog dana obitelji u Obiteljskom centru 2

Obilježaanje Međunarodnog dana obitelji u Obiteljskom centru 3

PRIPREMA ZA POSVOJITELJSKO RODITELJSTVO

Područna služba Zagrebačka uspješno je završila s još jednim ciklusom edukacije za potencijalne posvojitelje, 4P. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci prošli smo kroz teme od naročitog značaja za buduće roditeljstvo putem posvojenja. Edukacija je bila prilika za dublje razumijevanje izazova i radosti ovog posebnog puta. Svi polaznici su svojim interesom i zalaganjem pokazali spremnost za roditeljstvo i vjerujemo da će djeci pružiti dom prepun ljubavi, razumijevanja i pažnje. Želimo svim našim vrijednim polaznicima puno sreće na putu ostvarenja roditeljstva.

Mi smo i dalje uz Vas!

Voditeljice edukacije: Natali Sergo Kozumplik i Mila Miholjević-Lapić

Predavanje za mlade na temu „Povezati se i ostati svoj"

Picture2

Dana 23. travnja 2024. godine s početkom u 18.00 sati u prostoru Obiteljskog centra, Područne službe Osječko-baranjske održano je predavanje za mlade na temu „Povezati se i ostati svoj“. Specifična tema predavanja odnosila se na znanja o traumi te povezanosti sa samima sobom kroz prizmu autentičnosti i privrženosti. Prvo je to u nizu predavanja za mlade u suradnji s Uredom za psihološko savjetovanje studenata koje djeluje pri Filozofskom fakultetu u Osijeku. 

Studenti su na kraju predavanja upoznati s radom i uslugama Obiteljskog centra te je održana kratka promocija udomiteljstva nakon koje su studenti pozvani da u svojim sredinama informiraju prijatelje i članove obitelji o udomiteljstvu.

Studenti su kroz evaluacijske upitnike iskazali zadovoljstvo predavanjem, ali interes i za druge teme o kojima bi voljeli slušati kao npr. predstavljanje psihoterapijskih pravaca, teme mentalnog zdravlja, svjesnosti, privrženosti u vezama i slično.

Povratne informacije potkrepljuju našu ideju da dio preventivnih aktivnosti usmjerimo na mlade i brigu o mentalno zdravlju.

Picture1

Grupa podrške roditelja osoba s invaliditetom

U suradnji s udrugom Vretenac, Slatina koja okuplja odrasle osobe s intelektualnim teškoćama oformljena je grupa podrške roditelja. Dok udruga neumorno radi na pružanju kvalitetnih usluga samim osobama s intelektualnim teškoćama, kroz suradnju s Obiteljskim centrom, Područnom službom Virovitičko-podravskom oformljena je grupa podrške i za roditelje odraslih osoba s intelektualnim teškoćama koja je započela s radom.

U utorak 23. travnja 2024. održano je prvi susret na kojem smo razgovarali o specifičnostima i obilježjima osoba s intelektualnim teškoćama. Prilika je to bila da roditelji razmjene svoje životne priče, ali i da doznaju malo više što mogu očekivati od svog djeteta te koja su očekivanja realna. Također, roditelji su upoznati s udomiteljstvom, posebno srodničkim udomiteljstvom te su podijeljeni letci koje je izdao Obiteljski centar.

U razgovoru se nametnula tema i sljedećeg sastanka, koji će se održati u lipnju, a na kojem će stručna radnica Katarina Grahovac više govoriti o sustavu prava za osobe s invaliditetom.

Image